Καλώς ήρθατε

Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε;
Ο νόμος 4009/2011 γέννησε ελπίδες όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεκαετίες διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ καθηγητικών φέουδων και συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων φαίνονταν να μας αφήνουν ανεπιστρεπτί. Παρά τα προβλήματά του, έθετε τις βάσεις για λογοδοσία και διαφάνεια, χάραξη στρατηγικής για την ανώτατη παιδεία μέσω μιας ισχυρής ΑΔΙΠ, αλλά και μέσω ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου, με εξωτερικά μέλη να βοηθούν στη χάραξη της στρατηγικής. Με άνοιγμα πρός την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με στόχευση στην αριστεία, την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία και την οικονομία. Μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που σιγά-σιγά περιμέναμε να γίνουν μόνιμα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε περιβάλλον βαθύτατης κρίσης, ο πόθος όλων μας ήταν να γίνει επιτέλους το δημόσιο πανεπιστήμιο πόλος ανόρθωσης για τη χώρα. Σήμερα η κρίση βαθαίνει και οι ελπίδες μας για το Πανεπιστήμιο βαίνουν προς διάψευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οπισθοχωρεί προς παλαιότερες εποχές που θα έπρεπε να ξεχάσουμε.
Τελικά τι Πανεπιστήμιο θέλουμε; Η πύλη αυτή φιλοδοξεί να γίνει τόπος φιλοξενίας και διαλόγου όλων εκείνων που ακόμη οραματίζονται, ακόμη ελπίζουν σε ένα διαφανές, λογοδοτούν, αριστεύον αλλά και αναστοχαζόμενο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αγαπητέ συνάδελφε,

Με πρωτοβουλία καθηγητών και καθηγητριών από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, έχει  εκδοθεί ένα ψήφισμα, με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση των Συμβουλίων του ν. 4009/2011. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα


έχουν συγκεντρωθεί ήδη 1435 υπογραφές, εκ των οποίων 1125 πανεπιστημιακών (803 των ιδρυμάτων εσωτερικού και 322 Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού), καθώς και 310 πολιτών μη πανεπιστημιακών (ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες). Συνημμένα, θα βρείτε το αρχείο με τις υπογραφές. Το πλήρες αρχείο με όλα τα στοιχεία των υπογραφόντων (διεύθυνση, πανεπιστήμιο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) βρίσκονται καταχωρημένα στην πλατφόρμα GoPetition. Μαζί με δύο ακόμη ψηφίσματα ανάλογου περιεχομένου, αθροιστικά έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2100 υπογραφές.



Συμβολικά, το σύνολο των υπογραφών κατατίθεται από καθηγητές και καθηγήτριες 15 πανεπιστημίων της χώρας, για να τονιστεί η πανελλαδική εμβέλεια του εγχειρήματος που αντικατοπτρίζεται στη συγκέντρωση υπογραφών από όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.

Οι υπογραφές εστάλησαν στις 12 Μαρτίου 2015 στον Υπουργό Παιδείας και συνάδελφο κ. Α. Μπαλτά, αλλά αγνοήθηκαν. Σας απευθύνουμε έκκληση στα πλαίσια των συνταγματικών σας αρμοδιοτήτων να συμβάλετε τα μέγιστα, ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.

Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε, η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».

Με τιμή,

Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λουκάς Τσούκαλης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ορέστης Καλογήρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χρήστος Μπούρας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Βενετσιάνος Μαυρέας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Χρήστος Νικολάου, Πανεπιστήμιο Κρήτης*

Γιώργος Μαυρωτάς, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Αχιλλέας Μητσός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έφη Τσακαλίδου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δάφνη Μανουσάκη, Πολυτεχνείο Κρήτης

Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Νίκος Κανελλόπουλος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Δεδούσης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Πέρσα Ζέρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σωκράτης Κάτσικας, Πανεπιστήμιο Πειραιά

*Ο αείμνηστος συνάδελφος Χρήστος Νικολάου απεβίωσε στις 30 Απριλίου 2015, αφού πρόλαβε να υπογράψει την κατάθεση των υπογραφών στον κ. Μπαλτά. Μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε τη μάχη για την υπεράσπιση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης. Η ύστατη προσφορά του ήταν η δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου και ενημέρωσης για την υπεράσπιση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης στο οποίο θα βρείτε δεκάδες σχετικά κείμενα (http://gracademics.blogspot.gr/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου